ua en ru

До ВР внесено законопроект про відшкодування майнової шкоди потерпілим через афери у сфері інвестування житла.

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про відшкодування фізичній особі (інвестору) майнової шкоди, завданої внаслідок злочину у сфері інвестування житла". Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Законопроект розробив Мін'юст на виконання урядового розпорядження та внесений Кабінетом міністрів 2 лютого 2010 р. на розгляд Верховної Ради України (реєстр. номер 6031).

За словами міністра юстиції Миколи Оніщука, положення зазначеного законопроекту спрямовані на захист прав та інтересів фізичних осіб (інвесторів) від незаконних діянь будівельних та інших компаній у сфері будівництва житла.

Проектом визначені умови виникнення права на відшкодування майнової шкоди; підстави та порядок відшкодування державою такої шкоди; порядок відшкодування майнової шкоди органами Державного казначейства; закріплено право зворотної вимоги держави до боржника.

Так, проектом передбачається забезпечення конституційного права кожного на відшкодування за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів шкоди, завданої такими незаконними діяннями.

Законопроектом передбачається реалізація цивільно-правової відповідальності держави у разі скоєння злочину у сфері будівництва житла, а також практична реалізація здійснення захисту цивільних прав та інтересів судом шляхом відшкодування завданої особі шкоди.

Крім того, повідомив М.Оніщук, Мін'юст доручив Головному управлінню юстиції у м. Києві організувати надання інвесторам правової допомоги з питань, пов'язаних з відшкодуванням збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній "Еліта-центр", шляхом надання консультативно-юридичної допомоги. Управління юстиції зобов'язане встановити графік прийомних днів та годин для надання відповідних консультацій громадянам та оприлюднити таку інформацію на офіційному веб-сайті Головного управління юстиції у м. Києві.

Нагадаємо, в 2006 р. в Києві розгорівся скандал, пов'язаний з діями компанії "Еліта-центр". За даними слідства, компанія взяла гроші з вкладників за нібито квартири, що будувалися, але жоден будинок так і не було добудовано. Було встановлено факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні і ті ж квартири. Загальна сума коштів, отриманих у результаті шахрайських дій, оцінюється в 80 млн дол.

Рішенням Шевченківського райсуду м. Києва 16 березня 2009 р. гендиректор групи інвестиційних будівельних компаній "Еліта-центр" Ігор Циганок засуджений до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна без поразки в цивільних правах.

Справу, порушену проти одного з керівників "Еліта-Центр", - Олександра (Шахова) Волконського, планується передати до суду на початку 2010 р.

За даними МВС, в результаті будівельної афери "Еліта-Центр" постраждали 1760 людей.