ua en ru

В.Онопенко буде вносити кандидатуру на посаду голови ВАСУ, яку підтримає рада суддів адміністративних суддів.

Голова Верховного суду України Василь Онопенко буде вносити на засіданні ради суддів ту кандидатуру на посаду голови Вищого адміністративного суду, яку підтримає рада суддів адміністративних суддів України. Про це він повідомив сьогодні журналістам після пленуму Верховного суду України, передає кореспондент РБК-Україна. Він наголосив, що засідання ради суддів України відбудеться 25 грудня. "Вони (рада суддів адміністративних судів України) ще повинні визначитися. Якщо вони визначаться, то я буду вносити (кандидатуру на посаду голови Вищого адміністративного суду). Я за законом буду поступати", - зазначив В.Онопенко. За його словами, засідання ради суддів адміністративних судів України відбудеться 23 грудня. "Вони, здається, мають 23 грудня засідати і прийняти конкретне рішення. Вони прийняли рішення про підтримку зборів місцевих апеляційних судів, там, де були проведені збори. А конкретно по Пасенюку (Олександр Пасенюк, чинний голова Вищого адміністративного суду) не приймали", - наголосив Василь Онопенко.

Нагадаємо, рада суддів адміністративних судів України прийняла рішення рекомендувати призначення повторно головою ВАСУ Олександра Пасенюка строком на 5 років. За це рішення проголосували 24 члени Ради суддів адміністративних судів України, проти - 13. Також рада відмовила у наданні рекомендацій звільнити О.Пасенюка з посади достроково. За це рішення проголосували 23 члени ради, 14 - висловилися за те, щоб рекомендувати звільнити О.Пасенюка.

24 грудня 2009 р. спливає термін повноважень діючого голови Вищого адміністративного суду України О.Пасенюка. Згідно із законодавством, подання на призначення голови Вищого адміністративного суду готує голова Верховного суду України. Водночас діюча раніше норма про те, що подану кандидатуру затверджує Президент України, була скасована рішенням Конституційного суду. Таким чином, кандидатуру має затверджувати Рада суддів України, що не передбачено законами.