ua en ru

В Одеській обл. загибель виноградників в 2010 р. через люті морози може скласти більше 50%.

В Одеській обл. загибель виноградників в 2010 р. через люті морози може скласти більше 50%. Про це заявила на прес-конференції замдиректора з наукової роботи НДІ Виноробства і виноградарства ім. Таїрова Ніна Мулюкіна, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, вже до кінця січня з'ясувалося, що деякі сорти, завезені з європейських країн, вимерзнули на 80-100%, а нова хвиля похолодання ще тільки очікується. "Остаточні виводи можна буде зробити тільки в березні, коли почнеться сокорух, але і зараз очевидно, що для заповнення нанесеної морозом утрати знадобляться роки роботи", - заявила фахівець.

Нагадаємо, що на Одеську область ще до 2007 р. доводилося до 60% всієї виноробницької продукції країни. Як розповіла Н.Мулюкіна, згідно даним виноробницької статистики, українці значно скоротили споживання вина - з 20 літрів, що доводяться на кожного жителя в 1990 р., до 7 літрів в 2009 р. Зменшилося і споживання винограду, особливо вітчизняного, в співвідношення 20% до 80%. Левова частка споживаного українцями винограду доводиться на імпорт.