ua en ru

У Нікосії сьогодні почнуться переговори між кіпрською і турецькою частинами Кіпру про об'єднання острова.

Сьогодні почнуться інтенсивні переговори між кіпрською і турецькою частинами Кіпру про об'єднання острова. Як повідомили представники Республіки Кіпр, всього очікується два раунди переговорів по три дні кожен, передає Бі-бі-сі.

Напередодні представники Республіки Кіпр, керівництво якої складається з греків-кіпріотів, відкинули пропозиції турків-кипріотів щодо розділення влади у разі возз'єднання острова.

Нагадаємо, острів Кіпр був роздільний на кіпрську і турецьку частини в 1974 р., коли Туреччина окуповувала близько 36% території острова під час військового вторгнення на Кіпр. Крім того, Великобританія контролює близько 3% території Кіпру, на яких розташовані військові об'єкти Сполученого Королівства. 11 листопада ц.р. британська сторона запропонувала передати близько половини своєї суверенної території на Кіпрі у випадку, якщо переговори щодо возз'єднання острова завершаться успішно.

Президент Республіки Кіпр Дімітріс Хрістофіас неодноразово виступав з сумнівами про успіх переговорів через"серйозні суперечки" з низки ключових моментів.