ua en ru

У березні 2010 р. експорт зерна з України складе близько 1,4 млн. т, - УАК.

У березні 2010 р. експорт зерна з України складе близько 1,4 млн. т (на 0,3 млн. т більше аналогічного лютневого показника), зокрема 0,5 млн. т пшениці і по 0,4 млн. т кукурудзи і ячменю. Таку думку висловив генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Сергій Стоянов.

За його словами, розмови про врегулювання „проблеми ПДВ", що почастішали останнім часом, не пройшли безслідно для експорту зерна з України. Один за іншим, прем'єр міністр, його заступник з економічних питань, глава ДПАУ, прямо вказали на шлях рішення самого важкого питання для експортерів - реструктуризація на 5 років з випуском ОВДЗ.

«Здається, у зв'язку з цим кілька крупних учасників зернового ринку ухвалили для себе рішення - продовжувати закупівлі зерна і його експорт, не дивлячись на величезні держборги по ПДВ і необхідність недешевого кредитування такої дебіторської заборгованості», - відзначив С.Стоянов.

Проте планована зараз акція із заміною боргів на облігації є одноразовою і припускає складання в масштабах України реєстру платників ПДВ, яким на певну дату цей податок не відшкодований, сказав гендиректор УАК.

«У цей реєстр будуть включені перевірені суми на підставі відповідних актів перевірок і висновків органів ДПС про їх відшкодування, - продовжив С.Стоянов. - Звідси і ризики, що виникають для експортерів. Думаю, податківці будуть „землю рити", щоб в цей реєстр потрапило якомога менше прострочених сум ПДВ».