ua en ru

До КСУ поступило подання В.Ющенка щодо конституційності постанови уряду про збільшення статутного капіталу ДІУ на 1 млрд грн.

До Конституційного суду України 20 листопада надійшло конституційне подання Президента України Віктора Ющенка щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Кабінету міністрів України «Про збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи та внесення змін до її статуту» від 30 вересня 2009 р. № 1068. Про це повідомила сьогодні прес-служба КСУ. Згідно з регламентом Конституційного суду, подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Нагадаємо, 20 листопада 2009 р. Президент України підписав указ №949/2009 "Про зупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 30 вересня 2009 р. №1068". Урядом 30 вересня 2009 р. видано постанову №1068 "Про збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи та внесення змін до її статуту", якою статутний капітал ДІУ було збільшено на суму 1 млд грн за рахунок нерозподіленого залишку Стабілізаційного фонду, у зв'язку з чим внесено зміни до статуту ДІУ.

На думку Президента, названа постанова Кабміну не відповідає Конституції України, виходячи, зокрема, з того, що законом №835-VІ "Про державний бюджет України на 2009 р." (у редакції, яка була чинною на момент видання урядом постанови, про яку йдеться) Кабміну надано право за погодженням із комітетами Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету здійснювати перерозподіл напрямів використання коштів Стабілізаційного фонду, а також за погодженням з парламентським комітетом з питань національної безпеки і оборони - щодо додаткового розподілу і перерозподілу напрямів, визначених пунктом 9 частини першої ст. 76. При цьому на день прийняття урядом рішення про виділення коштів на збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи на 1 млрд грн не розподілений законом про держбюджет-2009 за напрямами видатків залишок коштів Стабілізаційного фонду становив 65,2 млн грн. До того ж право на розподіл нерозподілених коштів Стабілізаційного фонду за погодженням із комітетами ВР з питань фінансів і банківської діяльності та з питань бюджету Кабмін отримав лише з 15 жовтня 2009 р. - дня набрання чинності законом №1608-VІ "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." та деяких інших законів України". Однак внесені законом №1608-VІ зміни, які набрали чинності з 15 жовтня 2009 р., не мають зворотної дії в часі, а тому уряд, на думку глави держави, мав би керуватися нормами чинного на момент видання постанови закону про держбюджет-2009.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.