ua en ru

В Кіровоградській обл. викрито членів ОЗУ, які незаконно заволоділи майном 200 підприємців на 50 млн грн.

В Кіровоградській області слідчим управлінням УМВС України порушено кримінальну справу відносно 13 учасників організованого злочинного угруповання за створення злочинної організації. Про це повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України. Справу порушено за ч.1 ст.255 Кримінального кодексу України. Протягом чотирьох років зловмисники шляхом обману заволоділи майном понад 200 підприємців.

У грудні 2009 р. проти зловмисників вже була порушена кримінальна справа за ч.3,4 ст.190 (шахрайство) та ч.2 ст.369 (давання хабара) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Кіровоградській області викрили організовану злочинну групу, учасники якої протягом 2006-2009 рр. шляхом обману та зловживання довірою громадян заволоділи грошовими коштами у сумі понад 50 млн грн. Організував та очолив ОЗГ неодноразово судимий місцевий мешканець, власник та засновник понад 10 приватних підприємств, більшість з яких відомі по всій країні, і директори яких увійшли до складу злочинної організації.

Встановлено, що зловмисники незаконно заволоділи майном 200 суб'єктів господарської діяльності. Група шахраїв укладала договори на поставку продукції (паливно-мастильні матеріали, будівельні матеріали, зернові, продукти харчування, комп'ютерна та побутова техніка, тощо) з представниками різних підприємств інших регіонів України. Далі при отриманні товару оформлювався офіційний пакет документів про подальшу його реалізацію підконтрольним підприємствам. При цьому жодних розрахунків не проводилося, а продукція перевозилася в інші складські приміщення. У подальшому весь товар продавався за значно заниженими цінами іншим підприємствам. Отримана готівка розподілялись між учасниками злочинного угруповання.

Для прикриття тіньових схем шахраями використовувались корупційні зв'язки в правоохоронних та інших органах влади. Зокрема, лідер ОЗУ займав посаду керівника обласної організації з боротьби з корупцією і впливав на розслідування кримінальних справ, раніше порушених відносно учасників його злочинної групи.