ua en ru

У Києві затримано лідера міжрегіональної ОЗГ, що скоювала розбійні напади на експедиторів великовантажних автомобілів.

У Києві затримано лідера міжрегіональної організованої злочинної групи (ОЗГ), що скоювала розбійні напади на експедиторів великовантажних автомобілів та заволодівали вантажем на автошляхах семи областей України, повідомляє прес-служба Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю (ГУБОЗ) України.
У грудні минулого року працівники Запорізького УБОЗ вже затримали чотирьох учасників згаданого ОЗГ. Було встановлено, що протягом 2006-2009 рр. вони через мережу Інтернет підшукували замовлення на вантажоперевезення і домовлялися з клієнтами, пропонуючи вигідні умови доставки. Це спокушало замовників і вони не дуже ретельно перевіряли надані фіктивні ліцензії на право займатися таким видом діяльності.
Для виконання перевезень учасники ОЗГ використовували власні вантажівки з підробленими державними номерними знаками, технічними паспортами та водійськими посвідченнями. Також вони спеціально обирали такі маршрути, щоб частина руху припадала на нічний час. В темну пору доби на експедиторів чекав «сюрприз»: перевізники нападали на них та, погрожуючи фізичною розправою, змушували вживати велику кількість алкогольних напоїв і згодом непритомних залишали на узбіччі дороги та з вантажем зникали.
На сьогодні доведена причетність ОЗГ до скоєння 20 злочинів: восьми розбійних нападів, шести шахрайств, чотирьох випадків незаконного позбавлення волі та двох фактів підробки документів. За попередніми даними загальна сума завданих збитків потерпілим становить понад 3,5 млн грн.
Зокрема, на автошляху "Запоріжжя-Донецьк" нападники скоїли розбійний напад на експедитора та заволоділи вантажем - 24 т міді на суму 850 тис. грн. У Кіровоградській обл. "здобиччю" розбійників став вантаж з брухтом кольорових металів (міддю) вартістю у 701 тис. грн. Біля міста Ромодан Лубенського району Полтавської обл. учасники злочинної групи заволоділи 20 т кольорового металу, який потім реалізували в пунктах прийому металу за 100 тис. дол.
Також у м. Кременчук Полтавської обл. був вилучений вантажний автомобіль DAF, який використовувався учасниками злочинної групи для вчинення злочинів.
У відношенні учасників ОЗГ порушена кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 187 (розбій), ч. 3 ст.146 (незаконне розбавлення волі або викрадення людини), ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.