ua en ru

Як захід по боротьбі з інфляцією влада Аргентини вирішила заморозити ціни на яловичину.

Міністр економіки Аргентини Феліса Міселі оголосила про те, що з виробниками яловичини досягнута угода про замороження цін на м'ясо, що повинне допомогти до кінця року утримати інфляцію на низькому рівні. Крім того, заборона зростання внутрішніх цін, на думку Ф.Міселі, може підштовхнути власті до ослаблення піврічної заборони на експорт аргентинської яловичини. Угода, досягнута з сільськими власниками тваринницьких господарств, м'ясокомбінатів і представниками інших промислових груп, діятиме до 31 грудня 2006 р. Виробники яловичини погодилися продавати щонайменше 180 тис. т м'яса щомісячно на внутрішньому ринку. Натомість уряд пообіцяв в II кварталі поточного року пом'якшити деякі обмеження на експорт м'яса. Споживання яловичини в Аргентині є одним з найвищих в світі і перевищує 60 кг м'яса на рік на одного жителя країни. Таким чином, ціна на м'ясо є ключовим чинником інфляції. У 2005 р. зростання інфляції в Аргентині склало 12%. У 2006 р. зростання споживчих цін очікується на рівні 8-11%. Для того, щоб зробити яловичину доступною для покупців президент Аргентини Нестір Кирчнер на початку березня 2006 р. на 6 місяців припинив експорт цього виду товару за кордон. Аргентина є п'ятим в світі виробником яловичини і до введення заборони була ключовим постачальником м'яса на ринки Росії, Європейського Союзу і сусідніх латиноамериканських країн.