ua en ru

В.Гуржос: Укравтодор в 2009 р. направив на фінансування дорожнього господарства 16,7 млрд грн.

Укравтодор в 2009 р. направив на фінансування дорожнього господарства 16,7 млрд грн. Про це повідомив під час прес-конференції голова Укравтодору Вадим Гуржос, передає кореспондент РБК-Україна.

З цієї суми 9,8 млрд грн було спрямовано на погашення за кредитами, залученими Укравтодором під гарантії уряду в минулі роки. Дорожніх робіт виконано на суму 9,7 млрд грн. «Ви пам'ятаєте ту ситуацію, яка склалась у зв'язку з фінансовою кризою, кли нам довелось достроково повертати кредити зокрема по позиці банку МорганСтенлі, яка була видана на пільгових умовах. Завдяки допомозі держбанків ми змогли достроково погасити цей борг, але це суттєво вплинуло на фінансовий стан Укравтодору», - сказав він.

За його словами, на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт автодоріг було спрямовано 3,8 млрд грн. Повністю завершені роботи і введені в експлуатацію 238 км доріг. З них відкрито рух на 210 км.

Він також повідомив, що вартість робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг становить 3,9 млрд грн, в т.ч. заходи з організації та безпеки рухи 648 млн грн.

За його словами, аварійність з недоліками в експлуатаційному утриманні зменшилась на 63%, кількість травмованих зменшилась на 62 %, загиблих - на 65%.

В.Гуржос зазначив, що в 2009 р. була продовжена робота з міжнародними фінансовими організаціями щодо фінансування інвестиційних проектів з капремонту робіт. Зокрема, за кредитні кошти ЄБРР та ЄІБ було виконано робіт на 1,5 млрд грн, введено в експлуатацію 180 км і відкрито рух на 92 км доріг.

Він повідомив, що в рамках будівництва та реконструкції доріг до Євро-2012 виконано робіт на 2,5 млрд грн. А також ініційовано новий спільний проект з ЄБРР та ЄІБ в рамках якого очікується отримати кредит на 900 млн євро.