ua en ru

У Донецькій обл. ліквідовано ОЗУ, члени якої намагалися збути 700 кг ртуті.

У Донецькій області співробітники обласного УБОЗ ліквідували організоване злочинне угрупування (ОЗУ), члени якого намагалися збути 700 кг ртуті. На даний момент отруйна речовина вилучена і не представляє загрози для оточуючих, повідомляє ВЗГ ГУ МВС України у Донецькій обл.

До відділу із боротьби з організованою злочинністю м. Красноармійськ у 2009 році надійшла інформація про те, що декілька жителів м. Добропілля намагаються продати велику партію ртуті. Дану речовину має перший (найвищий) клас небезпеки. Для того, щоб попередити його незаконний збут, правоохоронцями було розроблено низку оперативно-розшукових заходів.

Під час однієї з оперативних закупівель при передачі частини необхідної суми всі учасників ОЗУ було затримано. Серед них - троє жителів м. Добропілля. 48-річний організатор угрупування, як з'ясувалося, знаходився в розшуку за незаконні операції з металом.

Під час проведення семи санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили 15 ємностей з ртуттю, загальною вагою близько 700 кг. До даної роботи було залучено працівників МНС і представників служби СЕС, щоб забезпечити контроль за станом екологічної безпеки.

Ртуть було перевезено в спеціально обладнаному автомобілі на Микитівський ртутний завод (м. Горловка) і здано на зберігання. У приміщеннях, де зловмисники зберігали отруйну речовину, проведено деактивізацію і демеркуризацію.

Учасників організованого злочинного угрупування заарештовано. Їм пред'явлено звинувачення за частиною 3 ст. 321 Кримінального Кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилка, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих речовин). Слідство триває.