В Україні набули чинності нові правила оцінки майна

В Україні сьогодні, 1 листопада, вступили в силу нові правила оцінки майна.

В Україні сьогодні, 1 листопада, вступили в силу нові правила оцінки майна.

Як повідомлялося 1 серпня, уряд України підтримав пропозицію Міністерства юстиції (Мін'юст), Адміністрації Президента (АП) і прийняв рішення про відтермінування вступу нових правил оцінки майна в силу на три місяці.

Крім того, уряд дозволив тим громадянам, які вже провели оцінку і мають відповідні звіти використовувати такі звіти протягом того терміну, на який вони власне і здійснювалися.

У Фонді державного майна (ФДМУ) було заявлено, що зміна правил не паралізує укладення угод, хоча нормативні акти, що регламентують навчання оцінювачів, були затверджені 10 червня.

На відміну від старої системи правил, при якій різні оцінювачі могли безконтрольно визначати різну вартість подібного майна, нова система зобов'язує вносити всі акти в єдину базу оцінки. Оцінка за новими правилами потрібно при отриманні доходу фізичними особами. При цьому доходом буде вважатися навіть обмін майна.
Зміна правил оцінки спровокувала сплеск оформлення документів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Фонд державного майна України (ФДМУ) не буде контролювати тарифи оціночної діяльності. За словами голови ФДМУ Олександра Рябченка, оцінка нерухомості буде займати 2 тижні. Згідно з його оцінками, технологічно нормальний термін оцінки це 7 днів, а потім, коли система буде відпрацьована, оцінка буде займати не більше 3 днів.