ua en ru

В Україні в 2013 р. почнеться створення інтерактивної карти місць ДТП

В Україні вже в поточному році повинен почати роботу програмно-апаратний комплекс для створення інтерактивної карти місць ДТП. Про це пише "Комерсант-Україна".

Уряд затвердив державну цільову програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху. Вона передбачає технічне переоснащення автодоріг та Державтоінспекції, а також установку автоматизованих засобів контролю швидкості.

Державна програма підвищення рівня безпеки дорожнього руху була розроблена МВС і Міністерством інфраструктури. Вона передбачає, зокрема, зростання рівня безпеки дорожнього руху, підвищення професіоналізму співробітників ДАІ, технічне переоснащення автодоріг та Державтоінспекції. Програма розрахована на 2013-2016 рр. Загальний обсяг її фінансування складає 5,4 млрд грн. Пропонується щороку виділяти на реалізацію програми приблизно по 1,7 млрд грн. Як стало відомо виданню, близько 150 млн грн повинні будуть надати місцеві бюджети.

Вже в поточному році в Україні повинен почати роботу програмно-апаратний комплекс для створення інтерактивної карти місць ДТП з розміщенням інформації про них в інтернеті. Підрозділи ДАІ будуть оснащені 1,2 тис. портативними GPS-передавачами для фіксації координат місць пригод. Програмою передбачена закупівля і установка протягом чотирьох років 500 комплексів відеоконтролю "Рубіж", що дозволяють розпізнавати автомобільні номери, проводити автоматичну відеофіксацію і перевірку транспорту. 120 таких комплексів почне працювати вже в цьому році. Ще 4,2 тис. комплексів відеофіксації порушень будуть встановлені на автомобілях ДАІ.

Крім того, ДАІ отримає 27 пересувних дорожніх лабораторій для контролю безпеки експлуатаційного стану автодоріг. На магістралях країни буде встановлено 300 лазерних систем вимірювання швидкості з функцією розпізнання номерних знаків і можливістю автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, 100 з яких пропонується встановити вже в цьому році.

Як повідомили виданню в Департаменті ДАІ, очікується, що реалізація програми призведе до зниження аварійності.

"Якщо все, що закладено в програмі буде виконано, ми зможемо наблизитися до середньоєвропейського рівня безпеки руху - зокрема, зменшити кількість загиблих внаслідок ДТП з 10, 6 до 7,5 осіб на 100 тис. населення", - розповіли в Департаменті ДАІ .

За інформацією ДАІ, в 2012 р. в ДТП в Україні загинуло понад 5 тис. людей.

Експерт у сфері транспортного права, партнер адвокатської фірми "ОКП" Антон Кравченко позитивно поставився до програми: "Вона досить актуальна, оскільки сформовану ситуацію в сфері дорожньої безпеки необхідно міняти. Та все ж про її успішність можна буде судити тільки в майбутньому. Самим очевидним показником ефективності програми дійсно стане зниження кількості ДТП і смертності на дорогах".

Читайте також: В Україні за добу сталося 44 ДТП, в яких загинули 10 людей