ua en ru

В Україні у 2012 р. було винесено понад 50 заборон використання ліків через летальні випадки, - ТСК

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради України з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров'я України виявила чисельні факти порушень, допущених очільниками міністерства. Про це на брифінгу у ВР повідомив голова ТСК, народний депутат від фракції "Батьківщина" Павло Петренко.

Петренко наголосив, що тільки правоохоронними органами було порушено близько 180 кримінальних проваджень.

"Їх палітра надзвичайно широка. Це і питання щодо перевищення влади, і щодо шахрайства, щодо підробки документів, це і питання допущення до обігу фальсифікованих медичних препаратів", - заявив він

За словами Петренка, зараз ці кримінальні провадження знаходяться на особистому контролі у МВС.

"І, незважаючи на шалений супротив чиновників МОЗ, я маю надію, що вони дійдуть до кінця - до відповідних вироків суду", - підкресли він.

Свою чергу народний депутат від фракції "Батьківщина" Анатолій Дирів повідомив, що МОЗ саботувало роботу ТСК: міністерство не надало комісії жодних пропозицій щодо покращення ситуації в сфері охорони здоров'я, не надало жодних законодавчих ініціатив в цій сфері.

Однак, за словами депутата, було встановлено, що тільки за минулий рік по частині тендерів, які проводив МОЗ, було переплачено з державного бюджету як мінімум понад 100 млн грн. державних коштів.

"Так само було встановлено, що була провалена програма вакцинації населення - щеплення отримали лише 60% українців і до того ж вакцинами сумнівної якості. Тільки за минулий рік було винесено понад 50 розпоряджень щодо заборони тих чи інших лікарських засобів у зв'язку з тим, що щодо них були встановлені факти летальних випадків. А закуплене на понад 10 млн грн. медобладнання простоює у регіонах. При цьому як такої безоплатної медицини вже не існує - 90% українців лікуються за власний кошт", - наголосив Дирів.

У свою чергу, Петренко зазначив, що у звіті ТСК чіткі пропозиції змін як у сфері охорони здоров'я, так і в роботі профільного міністерства. Одна з цих пропозицій стосується введення пілотного проекту, на прикладі МОЗ, щодо забезпечення прозорості в сфері державної закупівлі.

"ТСК рекомендує ухвалити спеціальний закон, який передбачав би запровадження, системи електронних торгів при державних закупівлях, залучення до цих торгів як західних, так і вітчизняних виробників і недопущення до цих торгів посередників, які не мають жодного відношення до виробництва лікарських засобів", - заявив Петренко.

Окрім того, ТСК пропонує введення референтного ціноутворення на території України, яке дозволить здешевити ціни на імпортні препарати мінімум на 60%, та приведення законодавства в сфері реєстрації препаратів до європейських стандартів.
Дирів повідомив, що звіт Тимчасової слідчої комісії підписали 11 із 13 членів комісії, проте перед розглядом звіту на останньому засіданні ТСК 4 представники Партії регіонів відкликали свої підписи.