ua en ru

В Україні врегулювання ДТП за допомогою європротоколу носять одиночний характер, - МТСБУ

В Україні врегулювання ДТП за допомогою європротоколу носять одиночний характер. Про це в ході прес-конференції повідомив генеральний директор Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) Вадим Загребний, передає кореспондент РБК-Україна.

"На перший погляд, до 40% ДТП можна врегулювати з допомогою європротоколу, але в Україні поки що цей спосіб врегулювання страхових випадків, на жаль, має одиночний характер", - відзначив Загребной.

За його словами, на це є кілька причин: по-перше, не всі власники авто мають європротоколи, по-друге, потерпілий не впевнений в коректній поведінці страхових компаній, оскільки статус європротоколу в судовій практиці поки не визначений. Крім того, автовласники не завжди можуть точно і правильно оцінити збиток, оскільки є так звані приховані дефекти, які не завжди можна визначити відразу, а також людський фактор, у силу якого учасники ДТП не завжди можуть прийти до згоди щодо обставин ДТП.

Він нагадав, що з вересня 2011 р. автовласники отримали можливість оформляти ДТП без виклику представників ДАІ за допомогою європротоколу - за умови, що в ДТП не завдано шкоди життю і здоров'ю, а майновий збиток не перевищує 10 тис грн.