ua en ru

В Україні з початку 2013 р. відшкодовано понад 1 млрд грн у паливно-енергетичному комплексі, - ГПУ

В Україні за документами прокурорського реагування з початку 2013 р. у паливно-енергетичному комплексі відшкодовано понад 1 млрд грн. Про це повідомив заступник начальника відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України Дмитро Демченко.

В Україні за документами прокурорського реагування з початку 2013 р. у паливно-енергетичному комплексі відшкодовано понад 1 млрд грн. Про це повідомив заступник начальника відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави Генеральної прокуратури України Дмитро Демченко, передає прес-служба ГПУ.

За його словами, поточного року виявлялись порушення під час здійснення державних закупівель, які мали б забезпечувати функціонування енергетичної інфраструктури.

Крім цього Демченко повідомив, що прокурорськими перевірками викрито інші порушення, які призвели до незаконних втрат бюджетних коштів, зокрема субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах за спожиті енергоносії.

Він також повідомив, що непоодинокими є випадки незаконного зарахування плати за теплову енергію на власні рахунки замість спеціальних, що надає можливість для використання коштів на власний розсуд.

Заступник начальника відділу ГПУ також повідомив, що на захист інтересів держави, органами прокуратури пред'являлися позови до суб'єктів господарювання про відшкодування заборгованості за спожиті енергоносії, стягнення економічних санкцій, застосованих органами контролю, тощо.

Зокрема, за позовами прокуратури області в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України, НАК "Нафтогаз України" Господарським судом Чернігівської області стягнуто заборгованість за поставлений природний газ на суму близько 70 млн грн.

"Загалом, поточного року органами прокуратури заявлено позовів про відшкодування заборгованості за спожитий природний газ на суму понад 220 млн грн, зареєстровано 40 кримінальних проваджень, внесено понад тисячу документів реагування, на вимогу прокурорів до відповідальності притягнуто 300 посадових осіб, з яких кожен третій працівник контролюючого органу" - зазначив він.

При цьому, однією з причин порушень вимог законодавства у сфері паливно-енергетичного комплексу, на думку прокурора, є недостатня реалізація наданих повноважень органами контролю.

Він зауважив, що всупереч вимогам законодавства функції контролю Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів не здійснювалися, відповідні перевірки на підприємствах і установах продовж минулого року не проводилися.

Крім цього, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України всупереч вимогам Закону України "Про управління об'єктами державної власності" неповною мірою забезпечено належну роботу державних суб'єктів господарювання зі стягнення дебіторської заборгованості, передачу до правоохоронних органів матеріалів про порушення на підконтрольних підприємствах, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів.

"На усунення виявлених порушень, Генеральною прокуратурою України до зазначених центральних органів внесені подання", - повідомив Демченко.