ua en ru

В Україні опублікований закон про введення податкових пільг на ввезення оборонної продукції

В Україні сьогодні, 3 березня 2015 р., офіційно опублікований закон № 168-VIII "Про внесення змін в пункт 2 Закону України "Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення". Документ опублікований в газеті "Голос України".

Закон вступає в силу на следубщий день після його опублікування.

Документом вводиться передумова кваліфікації "країни походження" військової продукції, що усуває потенційну можливість постачання зазначеної продукції з країни, яка визнана державою-окупантом або державою-агресором по відношенню до України або з окупованої території України, визначена такою згідно із законодавством.

Одночасно усуваються нормативні перешкоди для реального безподаткового ввезення продукції військового призначення на територію України шляхом зняття обмежень, які діяли в попередній редакції законів від 2 вересня 2014 р. № 1657-VII і № 1658-VII "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення ввезення продукції оборонного призначення" та "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення", які фактично приводили до обкладенню податком на додану вартість зазначеної продукції виробництва США, Канади, Бразилії, Китаю, Індії, більшості європейських держав.

Таким чином, з одного боку закону вирішується питання безподаткового ввезення продукції оборонного призначення, у тому числі для потреб антитерористичної операції на територію України та підвищення її обороноздатності. З іншого - виключається можливість фінансування військово-промислового комплексу держави-агресора.

Нагадаємо, Рада ввела податкові пільги на ввезення оборонної продукції 10 лютого 2015 р. За відповідний законопроект № 1817 проголосували 274 депутати з 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 1 березня 2015 р.