ua en ru

В Україні загальний обсяг промислових і токсичних відходів становить понад 14 млрд т

В Україні загальний обсяг промислових і токсичних відходів становить понад 14 млрд т. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

З метою усунення порушень екологічного законодавства прокурорами у цій сфері поточного року порушено 44 кримінальні справи, з них 26 направлено до суду, внесено 1,7 тис. документів реагування, на незаконні акти принесено понад 400 протестів, до відповідальності притягнуто 815 посадових осіб органів державного контролю, до бюджету відшкодовано майже 4,8 млн грн.

"Опрацювання стану законності у цій сфері та проведені перевірки засвідчили, що на сьогодні в Україні залишається складною ситуація із забрудненням довкілля промисловими, токсичними і побутовими відходами, загальний обсяг яких складає понад 14 млрд т. Існуючі полігони у більшості випадків не виконують функцію природоохоронних споруджень та вкрай негативно впливають на довкілля", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Як зазначають у відомстві, потенційну загрозу становлять небезпечні відходи I-III класу небезпеки, яких накопичено понад 19 млн т. Через відсутність полігонів для видалення небезпечних відходів у більшості регіонів вони зберігаються на території підприємств.

З метою зміцнення стану законності та посилення правозахисної діяльності на цьому напрямі галузевим відділом ГПУ організовано проведення прокурорами областей комплексних перевірок додержання органами місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, державного контролю та суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері поводження з відходами.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що в Україні з початку 2012 р. порушено 145 справ у сфері охорони лісових ресурсів.