ua en ru

В Україні 30 травня спливає останній день сплати податку з доходів фізосіб з невиплаченого доходу за квітень

В Україні 30 травня 2014 р. спливає останній день сплати податку з доходів фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2014 р.

В Україні 30 травня 2014 р. спливає останній день сплати податку з доходів фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2014 р. Про це йдеться у розділі IV Податкового кодексу України".

Згідно з ПК, загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.

Об'єктом оподаткування резидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Об'єктом оподаткування нерезидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Згідно зі статтею 164 ПК, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються: доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту); суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору; доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди та ін.

Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації.

Згідно з пунктом 167.1 ПК, ставка податку на дохід складає 15%, а якщо дохід перевищує 10 мінімальних заробітних плат, тобто 12 тис. 180 гривень в місяць, то 17%.