ua en ru

У США двом студентам з Казахстану пред'явлені звинувачення у справі про теракт в Бостоні

У США двом студентам з Казахстану пред'явлені звинувачення у справі про теракт в Бостоні. Про це повідомляється в прес-релізі ФБР.

У США двом студентам з Казахстану пред'явлені звинувачення у справі про теракт в Бостоні. Про це повідомляється в прес-релізі ФБР.

Згідно із заявою прокурора США в Бостоні Кармен Ортіс, Азамату Тажаякову та Діасу Кадирбаеву - громадянам Казахстану, які проживають в штаті Массачусетст за студентськими візами, пред'явлені звинувачення в змові з метою перешкодити правосуддю і перешкодити розслідуванню вибуху.

Їм ставиться в провину спроба знищити докази в кімнаті Джохара Царнаева, одного з передбачуваних терористів. За даними ФБР, вони намагалися знищити докази в кімнаті їхнього товариша Джохара Царнаева, одного з передбачуваних виконавців теракту.

Студенти були заарештовані ще 1 травня. Їм загрожує покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі і штраф в 250 тис. дол.

Нагадаємо, 15 квітня 2013 р. в результаті двох вибухів на щорічному Бостонському марафоні загинули три людини, близько 200 постраждали. Незабаром поліція вийшла на слід двох підозрюваних у скоєнні цього теракту, ними виявилися вихідці з Північного Кавказу брати Тамерлан та Джохар Царнаеви, легально проживали в США.

Тамерлан Царнаев був убитий в ході перестрілки з поліцією, а 19-річний Джохар Царнаев через деякий час був затриманий живим. У разі визнання винним йому загрожує смертна кара або довічне ув'язнення.

Під час слухань у Федеральному суді округу Массачусетс, Царнаев не визнав себе винним ні по одному з 30 пунктів.

Прокурорський висновок налічує 74 сторінки. По 17 пунктами обвинувачення Царнаеву загрожує найвища міра покарання. Підсудного звинувачують в організації вибуху під час Бостонського марафону і вбивстві офіцера поліції в кампусі Массачусетського технологічного інституту.