ua en ru

В США 14 людей стали жертвами рідкісної грибкової форми менінгіту після неякісних ін'єкцій

В США 14 людей стали жертвами рідкісної грибкової форми менінгіту після неякісних ін'єкцій, передає Associated Press з посиланням на Центр по контролю за розповсюдженням захворювань. В даний час відомо про 170 хворих менінгітом на території США, у 169 з яких виявлена вкрай рідкісна його форма, викликана грибком. Всім 169 пацієнтам раніше були зроблені уколи стероїдів від болю в спині - всього такі ін'єкції були зроблені 13 тис. американців. На думку лікарів, саме неякісний препарат і послужив причиною захворювання.

Владі вдалося виявити більше 50 капсул з стероїдами, які виробляли на підприємстві New England Compounding Center (штат Массачусетс), що обслуговує кілька сотень лікарень і поліклінік рецептурними ліками. Як саме відбулося зараження препарату небезпечним грибком, поки не встановлено. Робота підприємства тимчасово припинена у зв'язку з проведенням слідства.

Як відзначають фахівці, ін'єкції стероїдів зазвичай проводяться на великих фармацевтичних заводах великими партіями, у той час як New England Compounding Center, який займався виробництвом лікарських засобів по запросу лікарень та лікарів, не мав всіх необхідних технологій для виробництва ін'єкцій. Саме через це, вважає слідство, і відбулося зараження.

Лікарі зазначають, що це стало першим випадком, коли менінгіт був викликаний грибком ексерогіллом, який часто присутній у ґрунтах, але раніше не розглядався як джерело менінгіту (найчастіше грибковий менінгіт викликається грибком аспергіллом).

Читайте також: Епідемія грипу в Україні в 2012 р. буде в листопаді-грудні