ua en ru

У Росії можуть заборонити доступ до анонімних серверів

Російська влада всерйоз намірилася заблокувати доступ з території країни до мережі Tor та інших анонімних серверів. Незабаром цю заборону можуть ввести на законодавчому рівні.

Російська влада всерйоз намірилася заблокувати доступ з території країни до мережі Tor та інших анонімних серверів. Незабаром цю заборону можуть ввести на законодавчому рівні, повідомляють російські ЗМІ.

Раніше в ФСБ звернувся лідер руху "Мисливці за головами" Сергій Жук, який попросив блокувати Tor, поскаржившись на велику кількість дитячої порнографії на "темній стороні" Інтернету.

Представники служби оперативно відповіли активісту. Чекісти нагадали, що злочини проти здоров'я і моральності відносяться до компетенції МВС. Однак у ФСБ зазначили, що Tor також використовується зловмисниками для продажу зброї, наркотиків, фальшивих кредиток.

Співробітник відомства додав, що в даний час "на законодавчому рівні розглядається питання про необхідність блокування доступу з російського сегмента мережі інтернет серверів Tor та інших анонімних (proxy) серверів". Ініціатором розробки законопроекту виступив особисто глава служби Олександр Бортніков.

При цьому джерела відзначають, що якщо влада закриє анонімну частина світової Мережі, миттєво з'явиться новий "андеграунд", і тоді силовикам доведеться розробляти нові методи контролю і затримання злочинців по ту сторону екрану. З цим згодні і депутати Держдуми.

Експерти відзначають, що закриття Undernet може мати далекосяжні наслідки. "Анонімайзери дуже важливі для функціонування Інтернету. Вони допомагають балансувати навантаження на ресурси, обходити "проблемні" місця Мережі і швидко відновлювати зв'язок у разі нестабільної роботи. Величезна кількість компаній, Apple, Opera і багато інших, використовують їх для прискорення роботи своїх сервісів", - зазначив виконавчий директор Фонду сприяння розвитку технологій та інфраструктури інтернету Матвій Алексєєв.