ua en ru

В результаті атаки американського безпілотника вбитий голова пакистанського "Талібану"

В результаті удару американського безпілотника сьогодні був убитий глава пакистанського відділення Талібану" Хакімулла Мехсуд, передає Reuters з посиланням на джерела в службах безпеки і заяву керівництва "Талібану".

Загибель Мехсуда стала серйозним ударом по найбільш небезпечній групі бойовиків в країні. Він був однією з найбільш розшукуваних людей в Пакистані, США обіцяли винагороду в 5 млн дол. за його голову.

Мехсуд керував повстанської діяльністю зі свого притулку в Північному Вазірістані на афганському кордоні. "Ми підтверджуємо з великою скорботою, що наш шанований лідер мученицьки загинув в результаті удару безпілотника", - йдеться в заяві командування "Талібану".

Похорон Мехсуда відбудуться 2 листопада в м. Міраншахе.

Як повідомлялося, у травні 2013 р., в результаті удару безпілотника був знищений заступник Мехсуда, а в жовтні 2013 р. в Афганістані був захоплений один з його найближчих сподвижників.

Між тим ВВС повідомило, що в результаті удару американського безпілотника загинули чотири людини. Атака була здійснена в районі Данді-Дарпа-Хель, в 5 км на північ від регіонального центру м. Міраншах.

Раніше прем'єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф закликав Президента США Барака Обаму утриматися від нанесення таких ударів.

Практика нанесення ударів американськими безпілотниками є джерелом тертя у відносинах між США і Пакистаном. Вона стала однією з тем двосторонніх переговорів, які відбулися між лідерами обох країн у Вашингтоні минулого тижня.

Пакистанська громадськість також схильна засуджувати таку практику, а пакистанська влада заявляє, що дії американських безпілотників порушують суверенітет країни.

Минулого тижня одна з американських газет повідомила, що володіє документами, в яких говориться, що пакистанські урядові чиновники впродовж багатьох років знали про дії безпілотників ЦРУ на території країни і надавали їм підтримку.