ua en ru

В НБУ не виключають можливість зниження частки держави в Центральному депозитарії

У Національному банку України (НБУ) не виключають можливість зниження частки держави в Центральному депозитарії. Про це в ході дискусії "Україна і її інвестори: хто буде контролювати власність на цінні папери?" заявив глава ради НБУ Ігор Прасолов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що це правильно і доцільно, якщо держава буде брати участь на першому етапі в побудові інфраструктури фондового ринку, а потім через кілька років продасть свої пакети і піде з цього ринку. Залишиться 25%-й пакет, і цього вистачить, щоб держава брала участь і якось контролювала цей ринок. Згодом держава може взагалі повністю перетворити організацію в приватну", - заявив Прасолов.

Нагадаємо, 1 жовтня 2012 р. Президент України Віктор Янукович підписав закон № 9428, ініційований Кабінетом міністрів України, "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", згідно з яким буде створений Центральний депозитарій.

Читайте також: Підписано закон, згідно з яким в Україні буде створений Центральний депозитарій

У вересні "Українська біржа" припиняла торги на одну годину на знак незгоди з законом про депозитарну систему. "З метою залучення уваги Президента України до негативних наслідків можливого вступу в силу закону "Про депозитарну систему України" біржовою радою 19 вересня 2012 р. було прийнято рішення про призупинення торгів на ПАТ "Українська біржа" 20 вересня 2012 р. з 10:00 до 11:00 у відповідності зі статтею 24 правил біржі", - говорилося в повідомленні.