ua en ru

У Лівії від отруєння самогоном померла щонайменше 51 людина

Щонайменше 51 людина в Лівії померла від вживання недоброякісного самогону, ще більше 300 перебувають у лікарнях з отруєнням різної тяжкості, повідомляє Reuters.

За даними міністерства охорони здоров'я країни, перші випадки отруєння були зареєстровані 9 березня ц.р., після цього потік постраждалих тільки збільшується. Найбільш важка ситуація склалася в столиці країни Тріполі, де зафіксовано найбільше більше число летальних результатів.

Відзначимо, що в Лівії, як і у всіх країнах, де іслам є домінуючою конфесією, вживання алкоголю вважається гріховним і заборонено з релігійних вимог, у зв'язку з цим продукція такого роду не має відкритого ходіння. Разом з тим попит на алкоголь задовольняється на "чорному ринку", тобто в умовах, де його якість свідомо ніким не перевіряється.

"На даний момент ми маємо інформацію про 378 постраждалих від отруєння неякісним алкоголем", - повідомив міністр охорони здоров'я республіки. За його словами, є інформація про те, що в напої додавався метанол, навіть малі дози якого призводять до атрофії зорового нерва і викликають смерть.

У представників органів влади поки немає інформації про те, де відбувався збут отруєної продукції, а також де вона була вироблена. Міжнародні експерти відзначають, що після повалення Муаммара Каддафі і, як наслідок, ослаблення контролю в країні відзначається сплеск споживання наркотиків і зростання обсягів виробництва контрафактної алкогольної продукції.

Читайте також: Смертність населення України від зовнішніх причин у побуті у 2012 р. скоротилась на 1,7% - до 40,504 тис. осіб