ua en ru

У Китаї помер колишній король Камбоджі Нородом Сіанук

Колишній король Камбоджі Нородом Сіанук помер в Пекіні, передає Associated Press з посиланням на камбоджійські ЗМІ.

Як повідомили лікарі, Нородом Сіанук помер від природних причин в одній із пекінських лікарень. На момент смерті йому було 89 років. Його тіло буде повернуто в Камбоджу для поховання.

Нородом Сіанук народився і виріс у столиці Камбоджі Пномпені, освіту здобув в Камбоджі, В'єтнамі та Франції. Навчаючись в Європі, прийшов до висновку про необхідність демократичних перетворень для Камбоджі. Вступив на трон у вересні 1941 р. Після другої світової війни відправився в добровільне вигнання, в якому пробув до тих пір, поки Камбоджа не була офіційно визнана незалежною державою в 1953 р. У 1955 р., відрікшись від трону, обійняв посаду прем'єр-міністра і міністра закордонних справ Камбоджі.

З 1956 р. був постійним представником Камбоджі при ООН. У 1960 р. Нородом Сіанук повернувся на престол після смерті батька, і провів ряд політичних перетворень в країні. Під час повстання "червоних кхмерів" під проводом Пол Пота, під час якого було вбито 5 його дітей та 14 онуків, був змушений піти на компроміс з військовими, призначивши на посаду прем'єр-міністра генерала Лон Нола. У 1975 р. був повалений, перебуваючи в еміграції.

У 1991 р. після чергової зміни режиму Нородом Сіанук повернувся до Камбоджі, а 1993 р. знову зійшов на престол, який за станом здоров'я покинув в 2004 р.

Читайте також: Помер народний артист України Марк Бровун