В Києві суд повернув музею Пирогово 10 га природоохоронних земель на 32 млн грн

Господарський суд задовольнив позовні вимоги прокуратури Києва та повернув з незаконного користування у комунальну власність земельну ділянку вартістю майже 32 млн грн, розташовану в охоронній зоні Музею національної архітектури та побуту Пирогово. Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

Рішенням Київради у 2007 р. земельну ділянку площею 10 га на вул. Академіка Заболотного надано в оренду приватній компанії строком на 25 років для будівництва й обслуговування готельно-розважального комплексу та кінно-спортивного клубу.

Як з'ясувалося, забудовник уже понад два роки не сплачує кошти за користування ділянкою, заборгувавши до столичного бюджету понад мільйон гривень.

Окрім того, прокурорською перевіркою встановлено, що всупереч умовам договору на вказаній території компанією досі не розпочаті будівельні роботи.

У зв'язку з тим, що несплата орендної плати є підставою для припинення права користування земельною ділянкою, прокуратура звернулася до суду з вимогою розірвати договір оренди та зобов'язати підприємство повернути землю громаді.

Варто відзначити, що вказане рішення Київради про передачу землі, що знаходиться в зоні охоронюваного ландшафту музею Пирогово, у 2010 р. за позовом прокуратури Києва судами трьох інстанцій визнано протиправним і скасовано.