ua en ru

В Іраку в результаті авіаударів і серії терактів загинуло 54 людини

Число жертв авіаударів в Іраку досягло 34 осіб, передає Associated Press. Раніше повідомлялося, що іракська армія, намагаючись вибити бойовиків "Аль-Кайєди" населеної переважно сунітами провінції Анбар, завдала низку авіаударів по м. Рамаді. У той же час серія вибухів у шиїтських районах Багдада забрала життя 20 іракців.

За заявою військового міністерства, військово-повітряні сили Іраку в ніч з 4 на 5 січня 2014 р. провели бомбардування укриття бойовиків організації "Ісламська держава Іраку і Леванту".

Раніше повідомлялося, що представники місцевої влади зустрілися з вождями племен, що проживають в провінції Анбар, щоб переконати їх допомогти вибити ісламістів з двох стратегічно важливих міст на річці Євфрат - Рамаді і Фаллуджі, захоплених повстанцями минулого тижня. У ході спільних бойових дій було вбито 22 солдата і 12 цивільних осіб, ще 58 осіб отримали поранення. Про втрати бойовиків не повідомляється.

У самій Фаллуджі почали формуватися бригади ополченців з числа місцевих жителів, багато з яких воювали з американськими військами під час вторгнення в Ірак. Вони заявляють, що не бажають присутності іракської армії в місті.

Найсмертоноснішим з терактів, проведених в Багдаді 5 січня 2014 р., став вибух на півночі шиїтського району Шааб, де злетіли на повітря одночасно два замінованих автомобіля. За повідомленням місцевої влади, теракт забрав життя 10 людей, поранення отримали ще 26. Інший начинений вибухівкою автомобіль убив п'ятьох і ранив 10 осіб у столичному районі Садр-Сіті. Ще троє загинули і шестеро поранені під час теракту в центрі багдадського кварталу Баб-аль-Муадам. Крім того, дві людини загинули і 13 були поранені в різних місцях столиці.

Крім вилазок в Іраку, "Ісламська держава Іраку і Леванту" вважається однією з ключових сил антиурядової опозиції в сирійському конфлікті, де на підконтрольних угрупуванню територіях введено жорстке шаріатське правління. Крім того, формування, визнане одним з найнебезпечніших відгалужень "Аль-Кайєди", взяло на себе відповідальність за підрив автомобіля в Лівані.

Раніше держсекретар США Джон Керрі зазначив, що Вашингтон буде підтримувати Багдад в його боротьбі проти "Аль-Кайєди", але не має наміру посилати туди війська.