ua en ru

В Іраку в травні в результаті терактів загинули майже 800 осіб

За даними ООН, у травні в Іраку в результаті терористичних актів загинуло майже 800 осіб.

За даними ООН, у травні в Іраку в результаті терористичних актів загинуло майже 800 осіб, передає Reuters.

У цю цифру не входять жертви бойових дій в провінції Анбар на заході країни, де з початку січня сили безпеки за підтримки племінних формувань борються з угрупованнями сунітських екстремістів.

За межами охопленої війною провінції Анбар лідерство за кількістю жертв утримує Багдад, де в лютому були вбиті 319 осіб. Другий у списку стоїть провінції Салах-ед-Дін, де загинула 121 людина. Всього, згідно з даними ООН, у лютому було зафіксовано 799 підтверджених випадків загибелі мирних жителів без урахування жертв в провінції Анбар.

Цифри показують, що насильство не слабшає з 2013 р., коли в країні загинули 7 тис. 818 осіб. Цей рік став найкривавішим з 2008 р., коли число жертв серед мирного населення склало 6 тис. 787 осіб. Тим не менше, ступінь насильства поки не дійшла до рівня 2006-2007 рр., коли ворожнеча між сунітами і шиїтами досягла апогею.

Хвиля насильства піднялася в квітні 2013 р., коли війська і поліція розігнала сунітський табір протесту на північ від Багдада. В ході операції було вбито кілька десятків демонстрантів, більшість - беззбройні люди. Кровопролиття викликало масові зіткнення сунітських бойовиків з урядовими силами, поклавши початок ланцюга терористичних актів з боку угруповань, пов'язаних з "Аль-Кайєдою". Різке посилення активності екстремістів-сунітів у зв'язку з подіями в сусідній Сирії змусило прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі почати операцію в провінції Анбар.