ua en ru

В Індії опозиція звинувачує прем'єр-міністра у втраті 34 млрд дол. на приватизації

Приватизація активів вугільного сектору в Індії, що проводиться з 2004 року, була непрозорою і виконувалася з різними порушеннями - до такого висновку прийшли державні аудитори, що вивчили продаж 142 родовищ. Подібний недогляд індійської влади, що став уже не першим випадком "невдалого" продажу державних активів, обійшовся Делі в 34 млрд дол. Провину за втрату коштів опозиція покладає на прем'єр-міністра Індії Манмохана Сінгха.

Прагнення індійської влади якнайскоріше збільшити видобуток вугілля, що є основним паливом для енергетичної системи країни, призвело до сумних наслідків. Зробивши ставку на залучення приватних інвестицій в цей сектор, уряд не зумів належним чином організувати приватизацію активів, вважають представники індійської Рахункової палати. Вони оцінили потенційний збиток від продажу родовищ в 34 млрд дол. Саме таку суму, на думку перевіряючих, заощадили покупці вугільних активів, що зуміли дістати їх нижче за реальну вартість.

Подібна ситуація виявилася можливою завдяки тому, що влада не проводила аукціони для продажу родовищ, часто передаючи активи компаніям по заявленій єдиним покупцем ціні. Примітно, що в числі структур, що нажилися за рахунок бюджету країни, значаться як приватні, так і державні компанії.