ua en ru

В Єрусалимі помер духовний лідер євреїв-сефардів і партії ШАС рабин Овадія Йосеф

В Єрусалимі у віці 93 років помер рабин Овадія Йосеф. Творець впливової релігійної партії ШАС був духовним лідером євреїв-вихідців зі східних країн.

В Єрусалимі у віці 93 років помер рабин Овадія Йосеф. Творець впливової релігійної партії ШАС був духовним лідером євреїв-вихідців зі східних країн.

Близько півроку Йосеф провів в міській клініці "Хадасса", де переніс операцію на серці і неодноразово впадав у стан коми, пише Israel Hayom. Останнім часом рабин не займав офіційних постів, проте користувався незаперечним авторитетом у численній громаді євреїв-сефардів.

Йосеф народився в 1920 р. в Багдаді. Чотири роки потому його сім'я репатріювалася до Ізраїлю і оселилася в Єрусалимі. Він отримав традиційну релігійну освіту. Першу книгу він написав вже у віці 12 років, а в 20 років став рабином і релігійним суддею.

Йосеф служив у релігійних судах Каїра, Петах-Тікви та Єрусалиму. У 1968 р. духовний діяч був призначений сефардским рабином Тель-Авіва, а через два роки був удостоєний Премії Ізраїлю в сфері релігійної літератури.

В 1983 р. після прийняття закону про обмеження каденції головного рабина, Овадія Йосеф був змушений піти з посади сефардського рабина Ізраїлю. Після цього він очолив Раду мудреців Тори і став духовним керівником партії сефардськіх релігійних євреїв ШАС. Зазначимо, рабин Овадія Йосеф виступав за територіальний компроміс з палестинцями.

Нагадаємо, за півроку до смерті Йосефа в лікарні "Хадасса Ейн-Керем" в Єрусалимі від раку у віці 66 років помер його старший син - рабин Яаков Йосеф.