ua en ru

У Харківській області затримано жінку, яка під виглядом волонтера збирала дані про сили АТО

У Харківській області затримано жінку, яка під виглядом волонтера збирала дані про сили АТО Джерело фото:argumentua.com

У Харківській області Служба безпеки України затримала жінку, яка збирала під виглядом волонтера дані про сили антитерористичної операції (АТО). Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"В рамках посилення антитерористичних заходів в Харківському регіоні СБУ затримала громадянку України, яка видавала себе за волонтера і під цим прикриттям цинічно здійснювала протиправну діяльність на підтримку терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", - йдеться в повідомленні.

Як було встановлено, 24-річна мешканка Харківської області, підтримуючи тісні зв'язки з терористами, вела подвійне життя. "Вона підступно проникла в волонтерські кола", - повідомили в СБУ. За завданням бойовиків вона відвідувала місця дислокації підрозділів Збройних Сил України, де робила приховану фото - і відеозйомку української військової техніки, позицій особового складу, об'єктів життєзабезпечення. Зібрану інформацію жінка передавала бойовикам, які використовували відомості для обстрілу сил АТО, організації диверсій в мирних містах.

Також жінка вела групи соціальних мережах, в яких поширювала заклики до створення чергової "народної республіки", повідомляла про теракти "харківських партизан" і закликала послідувати їх прикладу.

Також вона збирала кошти для бойовиків, вербувала людей на незаконні збройні формування. Вона була затримана під час зйомки на мобільний телефон місця тимчасової дислокації військової бронетехніки сил АТО. У пам'яті телефону виявлені електронні адреси, на які спільниця терористів відправляла відзняті кадри.

Під час обшуку у помешканні затриманої вилучено бойову гранату, матеріали прихованої відеозйомки, мікрофон далекого дії, агітаційні матеріали антиукраїнського змісту.

Затриманої оголошено про підозру у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко доручив СБУ підготувати "Білу книгу" злочинів з боку терористів.

Крім того, СБУ розшукує 10 російських військових, підозрюваних у злочинах проти національної безпеки.