ua en ru

У Європі урожай винограду в 2012 р. буде найгіршим за останні 40-50 років, - експерти

У цьому році посуха і град влітку і морози взимку боляче вдарили по виноградникам Південної Європи. Втрати виявилися такі великі, що, на думку експертів Європейського фермерського союзу, врожай винограду в цьому році виявиться гіршим за останні 40-50 років.

У Франції врожай, за прогнозами експертів, буде приблизно на 20% менше, ніж у минулому році, причому серед найбільш постраждалих областей виявилися Шампань і Бургундія. В Італії падіння від показників минулого року складе лише близько 7%, але до цих пір гіршим вважався саме минулий рік.

У Європі, де виробляється майже дві третини всього виробленого в світі вина, основні доходи від виноробства та продажу вина отримує приблизно 2,5 млн сімей. Однак аналітики попереджають, що через рекордний низького врожаю винограду багато дрібні виноробні господарства можуть у цьому році опинитися на межі виживання.

Згідно з прогнозами, обсяги виробництва шампанського можуть скоротитися цього року на 40%, божоле - на 30%, бордо - на 10%. Деякі виноградники настільки постраждали про погоди, що місцеві винороби і зовсім вирішили відмовитися від виготовлення вина врожаю 2012

Скорочення обсягів виробництва вина призведе до зростання цін, однак наскільки істотним він буде, експерти поки важко спрогнозувати.

Читайте також: Світові ціни на зерно можуть підвищитися через літню посуху в США і Європі, - експерти