ua en ru

У Донецьку пройде поминальна хода пам'яті загиблого чорнобильця - учасника голодування

У рамках похорону учасника донецької голодування чорнобильців, загиблого сьогодні під час знесення правоохоронними органами наметового містечка, в Донецьку пройде поминальна хода, яке завершиться мітингом-реквіємом. Про це «Дзеркало тижня. Україна» повідомив представник ініціативної групи Олександр Пучков.
Мітинг-реквієм пройде під будівлею ОДА або на Шахтарській площі. Остаточне рішення буде прийнято завтра вранці, уточнив Пучков. «Ми хочемо, щоб його ховав весь Донецьк, і щоб це було нашим протестом», - заявив він.
За інформацією «Дзеркало тижня. Україна», загиблий - 65-річний Геннадій Конопльов, голова організації ветеранів м. Родинське (Донецька обл.), який вирішив приєднатися до протестів чорнобильців 23 листопада. За попередніми даними, його смерть настала внаслідок серцевого нападу, що трапився, коли було знесено намет. Згідно з повідомленнями ЗМІ, в наметове містечко близько 19:00 27 листопада увірвалися 30 правоохоронців, які, не пред'явивши жодних документів, знесли великий намет. Інваліди-чорнобильці, що пікетували тим часом Управління пенсійного фонду в Донецьку, дізнавшись про смерть товариша, пішли на штурм установи. Між чорнобильцями та міліцією сталася бійка.
За словами керівника обласної громадської організації «Чорнобиль-Єдність» Миколи Гончарова, штурмом наметового містечка керували начальник Донецького міськуправління міліції Юрій Седнів та заступник начальника ГУ МВС в Донецькій області Роман Романов. «Седнів бачив, що відбувалося, і не зупинив це. Так роблять тільки бандити... Від цієї бандитської влади ми очікуємо чого завгодно», - підкреслив Гончаров.
Близько 50 чорнобильців залишилися на території наметового містечка і заявили, що не покинуть його, поки до них не прибуде донецький губернатор Андрій Шишацький.