ua en ru

В динаміці зростання обсягу сільгоспвиробництва намітився позитивний перелом, - Литвицький

В динаміці зростання обсягу сільгоспвиробництва намітився позитивний перелом. Таку думку в коментарі РБК-Україна висловив керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

"У першому кварталі на порядок було відставання - 0,5% проти 5%. Вже в середині другого кварталу розрив темпів зменшився до двох разів - 1,5% січень-травень цього року проти 3,5% січень-травень минулого року. А ось у січні-червні вже динаміка цього року більш ніж в 2 рази перевищувала динаміку кумулятивну сільського господарства за минулий рік - 7,4% проти 3,2%. Це гарна новина. Це означає, що стагнація першого кварталу подолана, і аграрний сектор набирає дуже гарні обороти. Тільки за рахунок утримання динаміки в аграрному секторі можна розраховувати на додатковий приріст динаміки ВВП в червні і за півріччя в цілому приблизно, за моїми оцінками, на 0,2% -0,3%. Подивимося, як інші галузі, але ця новина дуже надихає", - відзначив Литвицький.

Нагадаємо, за даними Держстату індекс виробництва сільськогосподарських підприємств у першому півріччі виріс на 11,8%, господарств населення - на 4,4%.