ua en ru

У Данії затримано 4 людини, підозрюваних у плануванні теракту проти місцевої газети

У Данії сьогодні було затримано чотирьох осіб, підозрюваних у плануванні теракту, спрямованого проти місцевої газети Ullandsposten, в якій були опубліковані карикатури на пророка Мухаммеда. Про це передає РБК з посиланням на Associated Press.
За інформацією місцевої розвідслужби PET, троє із затриманих є уродженцями Тунісу, Лівану і Швеції. Всі троє мають шведське громадянство і перетнули кордон Данії минулої ночі. Четвертий підозрюваний - уродженець Іраку, проживає в Копенгагені. Глава PET Якоб Шарф додав, що всі четверо - мусульманські бойовики.
Датська розвідслужба також повідомила, що терористи планували увійти до будівлі, в якому знаходиться копенгагенський відділ новин Ullandposten, з метою "убити якомога більше присутніх там людей".
Я.Шарф зазначив, що затримання було проведено в тісній співпраці зі шведськими правоохоронними органами. Слухання справи відбудеться 30 грудня.
21 грудня 2010 р. датська поліція висунула попереднє звинувачення проти уродженця Чечні Лорса Дукаева за підозрою в установці вибухового пристрою 10 вересня всередині будівлі готелю в Копенгагені. Передбачається, що даний теракт також мав відношення до публікації карикатур на пророка Мухаммеда в Ullandposten.
На думку слідчих, Л.Дукаев планував відіслати поштою вибухівку, яка перебувала в конверті, проте пристрій випадково здетонував. У результаті вибуху ніхто, за винятком самого Л.Дукаева, не постраждав.