ua en ru

У Данії попереджений теракт проти місцевої газети, що опублікувала карикатури на пророка Мухаммеда

У Данії сьогодні було затримано чотирьох осіб, підозрюваних у плануванні теракту, спрямованого проти місцевої газети Ullandsposten, в якій були опубліковані карикатури на пророка Мухаммеда. Про це передає РБК з посиланням на Associated Press.

За інформацією місцевої розвідслужби PET, троє із затриманих є уродженцями Тунісу, Лівану і Швеції. Всі троє мають шведське громадянство і перетнули кордон Данії минулої ночі. Четвертий підозрюваний - уродженець Іраку, проживає в Копенгагені. Глава PET Якоб Шарф додав, що всі четверо - мусульманські бойовики.

Датська розвідслужба також повідомила, що терористи планували увійти до будівлі, в якому знаходиться копенгагенський відділ новин Ullandposten, з метою "убити якомога більше присутніх там людей".

Я.Шарф зазначив, що затримання було проведено в тісній співпраці зі шведськими правоохоронними органами. Слухання справи відбудеться 30 грудня.

21 грудня ц.р. данська поліція висунула попереднє звинувачення проти уродженця Чечні Лорсія Дукаева за підозрою в установці вибухового пристрою 10 вересня ц.р. усередині будівлі готелю в Копенгагені. Передбачається, що даний теракт також мав відношення до публікації карикатур на пророка Мухаммеда в Ullandposten.

На думку слідчих, Л.Дука планував відіслати поштою вибухівку, яка перебувала в конверті, проте пристрій випадково здетонував. У результаті вибуху ніхто, за винятком самого Л.Дукаева, не постраждав.