ua en ru

В Чернігівській обл. офіційний інформплакат кандидата в нардепи надрукували з порушенням законодавства (фото)

На території 207 виборчого округу в Чернігівській області офіційний інформаційний плакат кандидата в нардепи Ігоря Рибакова був надрукований з порушенням виборчого законодавства. Про це повідомляє прес-служба громадянської мережі "Опора".

Воно проявляється в порушенні основних засад виборів народних депутатів України в частині рівного і прямого виборчого права (відповідно до ст. 3, ч. 3 Закону України "Про вибори народних депутатів", усі кандидати в народні депутати України мають рівні права та можливості брати участь у виборчому процесі).

Так, згідно чинного виборчого законодавства, за рахунок коштів державного бюджету забезпечується виготовлення інформаційних плакатів, які містять біографію кандидата у депутати та його передвиборчу програму.

Згідно п.3 Порядку виготовлення інформаційних плакатів кандидатів у народні депутати України, зазначені інформаційні плакати повинні бути надруковані однаковим шрифтом щодо всіх кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному виборчому окрузі.

Однак інформаційний плакат одного з кандидатів у народні депутати по 207 округу, а саме самовисуванця Ігоря Рибакова, надруковано значно більшим шрифтом, ніж всі інші.

Цей факт став приводом кількох звернень до суду представників іншого кандидата по даному округу - самовисуванця Валерії Матюхи. Дві позовні заяви щодо цього порушення Чернігівський окружний адміністративний суд залишив без розгляду у зв'язку з пропущенням строків звернення до суду, апеляційне звернення також не мало успіху.

Не зважаючи на відмову суду, ОВК визнала факт порушення і пояснила тим, що ОВК не зобов'язана і не має фізичної змоги контролювати якість друку. А винною особою є приватна організація, яка виготовляла вказані плакати. І саме ця організація буде друкувати новий випуск плакатів, у кількості 2 тис. шт. Зі слів заступника голови ОВК та юриста, через декілька днів нові плакати будуть надруковані і розміщені на дільницях. Наразі ж у приміщеннях ДВК знаходяться інформаційні плакати, виготовлені з порушеннями виборчого законодавства.

Нагадаємо, вибори народних депутатів відбудуться 28 жовтня 2012 р.

В Чернігівській обл. офіційний інформплакат кандидата в нардепи надрукували з порушенням законодавства (фото)