ua en ru

У Черкаській обл. на весільному банкеті отруїлися 11 осіб, у тому числі одна дитина

У Черкаській обл., 5-6 серпня 2013 р. після весільного банкету в одному з ресторанів міста були госпіталізовані 11 осіб, у тому числі одна дитина з попереднім діагнозом "харчова токсикоінфекція середньої важкості". Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

У Черкаській обл., 5-6 серпня 2013 р. після весільного банкету в одному з ресторанів міста були госпіталізовані 11 осіб, у тому числі одна дитина з попереднім діагнозом "харчова токсикоінфекція середньої важкості". Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"5-6 серпня 2013 р. до комунального підприємства "Черкаська міська інфекційна лікарня" Черкаської міської ради були госпіталізовані 11 осіб, у т.ч. одна дитина зі скаргами на підвищення температури тіла до 39 градусів, озноб, загальну слабкість, нудоту, блювання, часті рідкі випорожнення. Три особи від госпіталізації відмовились. Хворим встановлено попередні діагнози: гострий сальмонельоз та гострий гастроентероколіт невстановленого генезу, харчова токсикоінфекція середньої важкості", - йдеться у повідомленні.

Медична допомога хворим надається в необхідному обсязі.

З метою встановлення причин виникнення спалаху та його ліквідації головним управлінням Держсанепідслужби у Черкаській обл.. було створено групу оперативного реагування.

За попередніми результатами встановлено, що всі хворі 3 серпня 2013 р. були на весільному банкеті в одному з ресторанів міста. Усього на цьому заході перебувало близько 80 осіб.

"Фахівцями головного управління Держсанепідслужби у Черкаській обл. проведено санітарне-епідеміологічне обстеження закладу, для лабораторних досліджень відібрано зразки харчової продукції, з об'єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору", - йдеться у повідомленні.

Як повідомила прес-служба МОЗ, наразі проведено бактеріологічні обстеження працівників закладу та хворих. Встановлено порушення технологічних процесів приготування страв, санітарно-протиепідемічного режиму працівниками ресторану.

Вжито адекватних до ситуації заходів реагування. На адресу адміністрації ресторану направлено припис щодо призупинення його функціонування. Посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Ситуація перебуває на контролі Держсанепідслужби України.

За минулий місяць в Україні зареєстровано більше десятка спалахів гострих кишкових інфекцій.Так, два дні тому на весіллі та Івано-Франківській обл отруїлися 46 людей.

У Хмельницькому після святкування весілля з отруєнням було госпіталізовано 16 осіб. Перед цим, у Києві 47 співробітників офісного центру отруїлися після прийому їжі в громадському харчуванні. 27 людей опинилися в лікарні. Раніше отруїлися діти в садочку в Києві і в Одеській області.

У світлі цього в Україні очікуються перевірки продукції в мережах громадського харчування. Гряде також хвиля перевірок якості спиртного в українських ресторанах. Глава Держспоживінспекції Сергій Орєхов, що в більшості ресторанних господарств України використовують лікеро-горілчані вироби власного виробництва і ніяких документів про походження такої продукції немає.