ua en ru

Чеський парламент виніс вотум недовіри уряду Руснока

У Чехії парламент виніс вотум недовіри новому уряду прем'єр-міністра Іржі Руснока.

У Чехії парламент виніс вотум недовіри новому уряду прем'єр-міністра Іржі Руснока (на фото), повідомляє ВВС.

За довіру Кабінету міністрів проголосували 93 депутати, в основному - соціал-демократи, комуністи і депутати від партії "Справи громадські". Проти довіри уряду висловилися 100 осіб, в більшості своїй це були депутати від колишньої правлячої коаліції.

Як повідомлялося раніше, 25 червня 2013 р. Президент Чехії Мілош Земан призначив новим прем'єр-міністром країни колишнього міністра фінансів Руснока, який змінив на цій посаді Петра Нечаса.

Соціал-демократ Іржи Руснок раніше очолював міністерства фінансів і промисловості і торгівлі, керував Асоціацією пенсійних фондів і з 2010 року є членом Національної економічної ради уряду Чехії.

Раніше Земан дав зрозуміти, що хоче бачити уряд чиновників, а не політиків. При цьому проти ідеї "технічного уряду" заперечували як ліві, так і праві партії. Проте згідно чеської конституції, Президент має право призначити прем'єр-міністра країни без якої-небудь згоди парламенту Чехії.

Нечас зі скандалом пішов у відставку 17 червня 2013 р., після небувалої за масштабами операції чеської поліції і арештів високопоставлених політиків і чиновників, у тому числі в керівниці апарату уряду, за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

Згідно з Конституцією Чехії, у відставку з прем'єром пішов весь склад уряду.

Нагадаємо, що Нечас виявився замішаним у ряді скандалів, починаючи ще з 2010 р., коли політик зайняв посаду прем'єр-міністра Чехії. 11 червня 2013 Нечас оголосив про розлучення з дружиною Радкою, з якою познайомився, будучи ще студентом.