ua en ru

В Білорусії виник ажіотажний попит на валюту

На внутрішньому ринку Білорусії сформувався ажіотажний попит на валюту, але різких коливань курсу білоруського рубля не очікується. Таку оцінку висловила журналістам голова Національного банку країни Надія Єрмакова. "З кінця серпня по теперішній час на біржу було направлено понад 8 трлн руб. для купівлі валюти", - зазначила глава Нацбанку.

Єрмакова прогнозує, що обмінний курс білоруського рубля до долара США до кінця поточного року не подолає позначку в 9 тис. руб./дол. Зазначимо, що обмінний курс Нацбанку на 11 жовтня становить 8 тис. 570 руб./дол.

"Не думаю, що будуть різкі зміни обмінного курсу, він буде змінюватися плавно, ми не прораховуємо різких стрибків. Я думаю, курс не дійде до 9 тис. руб. до кінця року", - сказала Єрмакова.

За її словами, збільшення попиту на валюту обумовлено девальваційними очікуваннями, які склалися в економіці. При цьому "компанії достроково погашають валютні кредити, підприємства не продають валюту, крім обов'язкового продажу, населення переводить рублеві депозити в валютні".

На думку Єрмакової, "якщо Нацбанк продовжить жорстку політику, все заспокоїться".

Вона також повідомила, що в жовтні ц.р. Нацбанк не планує зниження ставки рефінансування. При цьому не виключила, що до кінця року Нацбанк може повернутися до розгляду можливості зниження ставки.

Нагадаємо, що в 2011 р. Білорусія була охоплена валютно-фінансовою кризою, яка привела до множинності курсів і девальвації білоруського рубля. За підсумками минулого року інфляція в країні склала 108,7%. У нинішньому році ситуація в економіці країни стала поступово стабілізуватися. Заступник міністра економіки Білорусії Олександр Ярошенко наприкінці липня 2012 р. повідомляв, що влада країни очікує інфляцію в 2012 р. на рівні 19-22%, в 2013 р. - 12%. У I півріччі 2012 р. інфляція становила 10,5%.

Читайте також: Гривня може знецінитися на 10% до кінця 2012 р., - Fitch