ua en ru

В Алжирі на території газового комплексу, захопленого терористами, виявлено 15 обгорілих тіл

В Алжирі на території газового комплексу, захопленого терористами раніше на цьому тижні, знайдено 15 обгорілих тіл. Трупи були виявлені алжирськими силами спеціального призначення під час обшуку приміщень, зачищених від терористів. В даний час ведеться пізнання знайдених тіл загиблих, повідомляє Reuters з посиланням на обізнане джерело.

Криза із захопленням газового комплексу посеред пустелі на південному сході Алжиру продовжується четвертий день. За повідомленнями алжирського інформагентства APS, бойовики, що залишилися, забарикадувалися в одному з цехів газопереробного заводу імовірно з групою іноземних заручників. Кількість бойовиків і їх полонених невідома. При цьому влада Алжиру вкрай неохоче діляться інформацією про поточний стан справ на захопленому заводі із західними державами, чиї громадяни залишаються в заручниках. За даними низки африканських ЗМІ, що підтримують контакт із загарбниками, у них в руках залишаються 7 заручників. Повідомляється, що терористи озброєні кулеметами і гранатометами.

Нагадаємо, терористи, пов'язані з угрупуванням "Аль-Кайєда в ісламському Магрибі", 16 січня 2013 р. захопили виробничий комплекс на території алжирського газового родовища Amenas в пустелі Сахара. Об'єкт управляється спільним підприємством алжирської державної компанії Sonatrach, британською BP і норвезькою Statoil, тому на ньому працювали і проживали іноземні громадяни. У заручниках опинилися сотні працівників, включаючи декілька десятків іноземців. Бойовики висунули вимогу до Франції припинити військову кампанію проти повстанців у Малі. Згідно з заявами міністра оборони Франції, зараз французький військовий контингент в Малі складає близько 2 тис. осіб.

Алжирські збройні сили ухвалили рішення взяти газовий комплекс штурмом. Операція почалася 17 січня і вже призвела до неоднозначних підсумків: сотні полонених були звільнені, проте багато хто із заручників загинув. Проте, точних даних про кількість жертв до цих пір немає, багато іноземних працівників числяться зниклими без вісті. Гадане число жертв варіюється від 12 до 30, серед яких як алжирські, так і іноземні працівники підприємства.

Читайте також: Нафтоносний Алжир - темні хмари над глобальним ринком енергоносіїв