ua en ru

Збільшення ціни на акциз для кріплених вин може принести до бюджету України 400-500 млн грн, - учасник ринку.

Збільшення ціни на акциз для кріплених вин може принести до бюджету 400-500 млн грн. Про це заявив сьогодні на прес-конференції член наглядової ради ЗАТ "Одеський коньячний завод" Євген Черняк, передає кореспондент РБК-Україна.
Є.Черняк додав, що це може відбутися у разі ухвалення законопроекту про підвищення законопроекту про підвищення акцизних ставок на алкоголь.
Він також наголосив, що у разі збільшення ціни на акциз для кріплених вин, частка винних напоїв зменшиться в 2 рази і виросте частка натуральних вин. "Хочу пояснити, що кріплені вина, які в народі називають шмурдяком, - це не вино, а так званий "винний напій", для виробництва якого не потрібний виноматеріал", - сказав він.
За його словами, за останніх 4 роки, ринок таких напоїв виріс з 20 до 49%, і якщо не піднімати вартість акцизу на кріплені вина до 4.96 за літр, то він може через рік досягти 60%.
За його словами, в Україні на сьогодні частка натуральних вин і винних напоїв складає 51% і 49% відповідно.

Нагадаємо, раніше сьогодні почесний президент ЗАТ "Одеський коньячний завод" Роберт Гулієв заявив, що вартість акцизів на кріплені вина в Україні може зрости у 9,9 разу до 4 грн 96 коп. за 1 л. Згідно із законопроектом про підвищення ставок акцизного збору на алкоголь, розробленому Міністерством фінансів України, заплановано підвищення акцизів на коньяк - з 14 до 17 грн. В той же час акциз на вина з додаванням спирту запропоновано збільшити і оплачувати залежно від градусності напою", - сказав Р.Гулієв.
Так, за словами Р.Гулієва, в одному літрі кріпленого вина акциз складе 4 грн 96 коп., замість 50 коп. з літра, який сплачується зараз.
"Ми вважаємо, що подібні зміни законодавства, в частині сплати акцизу на кріплені вина допоможе наповнити держбюджет. Воно також відповідає директивам Євросоюзу. До того ж, хочу наголосити, що ставки акцизного збору на кріплені вина не підвищувалися з 2004 р., завдяки чому ціна на дану категорію напоїв була невисокою, і акциз вже давно перестав виконувати функцію обмеження його споживання, у тому числі і серед молоді", - сказав він.