ua en ru

Збільшення об’ємів закупки російського газу на 2,8 млрд куб. м є не достатньо значним для зниження Росією ціни на газ, - експерт.

Збільшення об'ємів закупки російського газу на 2,8 млрд куб. м є не достатньо значним для зниження Росією ціни на газ. Таку думку висловив РБК-Україна член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Олександр Гудима.

«Можливо це є крок на зустріч Росії, але він не є визначальним. Я думаю, що для Росії це не носить якогось стратегічного характеру, в обмін на що вони могли б знизити ціну на газ. Це є один з багатьох кроків та поступок, які потрібно зробити», - сказав він.

О.Гудима зазначив, що через відсутність об'єктивних причин для росту української економіки не варто очікувати збільшення споживання газу.

Народний депутат також додав, що весь світ і вся Європа скорочують свою залежність від газу - тобто стратегічна мета уряду повинна передбачати скорочення обсягів споживання газу, а не його нарощування. На його думку, потрібно щороку скорочувати споживання газу через заміну його альтернативними енергоносіями.

За словами О.Гудими, збільшення обсягів споживання газу - це задоволення апетитів тих фінансово-промислових груп, які найбільше в цьому зацікавлені - металургійного і хімічного лобі в уряді.

Член комітету з питань ПЕК вважає, що Москва готова піти на зниження ціни, якщо Україна надасть їй необхідні преференції. Говорячи про те, скільки часу необхідно на досягнення домовленостей з Москвою про зниження ціни на газ, він зазначив, що це залежить від того наскільки серйозні поступки зробить Віктор Янукович Дмитру Медведєву.

Нардеп переконаний, що до початку бюджетного процесу українській владі не вдасться домовитись з Росією про зниження ціни на газ, тому на наступному тижні бюджет будуть представляти, виходячи з існуючої ціни.