ua en ru

Врожаю кави в Центральній Америці загрожує грибкова інфекція

Урожай кави в Центральній Америці в 2013-2014 рр.., швидше за все, виявиться досить низьким з-за спалаху грибкового захворювання листя. Така заява прозвучала на конференції виробників кави в Коста-Ріці 16 листопада 2013 р.

Урожай кави в Центральній Америці в 2013-2014 рр.., швидше за все, виявиться досить низьким з-за спалаху грибкового захворювання листя. Така заява прозвучала на конференції виробників кави в Коста-Ріці 16 листопада 2013 р., передає Reuters.

Захворюваність грибком досягла найвищої позначки з 1976 р., коли поява грибів роду Pucciniales (ржавчинные) було вперше зафіксовано у регіоні. Урожай кави сезону 2012-2013 рр. вже постраждав від епідемії. Найімовірніше, епідемія триватиме ще кілька років.

Ф'ючерсні контракти на сорт "арабіка" торгуються поблизу психологічно важливої позначки в 1 дол. за фунт. Світові запаси кави і конкуренція з боку виробників з інших регіонів плавно підводять ціновий рівень до багаторічного мінімуму, що лише посилить негативні наслідки спалаху захворювання для виробників.

У Гватемалі виробництво кави впала на 3% за сезон 2013-2014 рр. - до 2,9 млн мішків (1 мішок дорівнює 60 кг). Роком раніше падіння склало 15%. У Коста-Ріці очікується річне зниження врожаю на 18% - до 142 млн мішків. Сальвадор переживає 36%-ве зниження рівня виробітку - до 843 тис. мішків.

За словами Ксінії Чавес, голови Костаріканського інституту кави, поєднання обох факторів - падіння світових цін і спалаху захворювання - створило вкрай важку ситуацію для фермерів. "Ми ще ніколи не бачили їх настільки стривоженими", - сказала експерт.

Іржастий гриб кавового дерева (Hemileia Vastatrix), також відомий як ройя, проявляється у вигляді порошкоподібних спір оранжевого кольору на нижній стороні ураженого листа, який швидко чорніє і опадає. Хвороба серйозно послаблює або вбиває кавові дерева, впливаючи на врожайність і якість зерен.