ua en ru

Скасувавши постанову про призначення місцевих виборів, ВР відтермінувала право громадян обирати та бути обраними, - М.Ставнійчук.

Скасувавши постанову про призначення місцевих виборів на 30 травня ц.р., Верховна Рада відтермінувала конституційне право громадян обирати та бути обраними. Таку думку висловила РБК-Україна заступник голови Секретаріату Президента, представник Президента в Центральній виборчій комісій і Конституційному суді Марина Ставнійчук.

«Відповідно до Конституції ВР має повноваження лише призначати як чергові так і позачергові місцеві вибори депутатів та голів селищних, сільських та міських рад, однак ВР не має повноважень скасовувати вже призначені місцеві вибори», - пояснила вона.

М.Ставнійчук додала, що свого часу Конституційний суд вже висловився з цього приводу, коли парламент свого часу спочатку призначив, а потім скасував вибори до Тернопільської обласної ради. Вона підкреслила, що постанова про призначення на 30 травня ц.р. чергових місцевих виборів була прийнята у відповідності до Конституції.

М.Ставнійчук назвала «досить небезпечною тенденцією» відтермінування на невизначений час місцевих виборів.