ua en ru

В Україну ввезли 500 доз вакцини Johnson & Johnson. Її придбала приватна компанія

В Україну ввезли 500 доз вакцини Johnson & Johnson. Її придбала приватна компанія Фото: в Україну ввезли 500 доз вакцини Johnson & Johnson (Getty Images)
Автор: РБК-Украина

В Україну привезли 500 доз вакцини від коронавірусу Johnson & Johnson. Її придбала приватна компанія для вакцинації своїх співробітників.

Вакцина Johnson & Johnson ще не зареєстрована в Україні. Однак для вакцинації співробітників приватної компанії, яка оплатила її вартість і транспортування, МОЗ дозволив завести партію відповідно до затвердженого порядку ввезення незареєстрованих лікарських засобів.

"Співробітники компанії працюють на Алясці в сфері рибальства, тому вакцинація сертифікованою в США вакциною є вимогою в'їзду на територію Сполучених Штатів Америки", - йдеться в повідомленні.

При цьому в МОЗ зазначають, що заявник несе відповідальність за достовірність наданих документів на ввезення препарату.

"Приватна компанія надала Міністерству охорони здоров'я всі необхідні документи, визначені Порядком. 14 травня 2021 року було видано наказ МОЗ від 14.05.2021 №942 про дозвіл ввезення на територію України імунобіологічного препарату вакцини Johnson & Johnson для подальшої вакцинації працівників критичної сфери рибного промислу в штаті Аляска в кількості 500 доз", - йдеться в повідомленні.

Оновлено.

Колишній заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко розповів РБК-Україна, що замовником вакцини виступила американська компанія Trident Seafoods Corporation. Вона привезла препарат Johnson & Johnson для українських моряків, які працюють за контрактом в штаті Аляска, США. Провела розмитнення партії вакцини українська компанія "Бастон Консалтинг груп".

Іващенко уточнив, що замовник подав список із близько 400 моряків. Вакцинація проводилася минулого тижня на потужностях одної з приватних клінік. Конкретна кількість вакцинованих екс-заступник міністра назвати не зміг. Однак він зазначив, що всі вони були внесені до відповідного реєстру, оскільки для вакцинації препаратом Johnson & Johnson потрібна лише одна доза.