ua en ru

Українці покладають відповідальність за порятунок економіки на АМКУ, - опитування

Українці покладають відповідальність за порятунок економіки на АМКУ, - опитування

Єдиним державним відомством, в діях якого не розчарувалися українці, залишається Антимонопольний комітет України (АМКУ). Про це свідчать результати соціологічного дослідження на тему "Яким міністерствам і відомствам економічного блоку Кабінету міністрів ви довіряєте", проведеного Центром "Всеукраїнський соціологічний союз" в липні 2016 року.

Зокрема, найбільше роздратування у респондентів викликає діяльність Національного банку України та її керівника Валерії Гонтарєвої. Негативний рейтинг НБУ становить 98,2%. Ефективною роботу НБУ вважають лише 0,2% опитаних, а 1,6% важко відповісти на поставлене питання.


Цілком закономірно, що на другій сходинці п'єдесталу народної недовіри виявилося Міністерство фінансів України на чолі з Олександром Данилюком. Незадовільною роботу Мінфіну вважають 95,6% респондентів (0,9% - довіряють, 3,5% - вагаються з відповіддю).

Третю позицію народних антипатій липня зайняло Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (Степан Кубів) - 91,5% - проти, 1,2% - за, 7,3% - утрималися.

Ще два стратегічних для економіки урядових відомства розмістилися в рейтингу таким чином: Фонд державного майна України (Ігор Білоус) - не довіряють 88,9%, довіряють - 3,2%, вагаються з відповіддю - 7,9%; Державна фіскальна служба України (Роман Насіров) - не довіряють 66,7%, довіряють - 14%, байдужі - 19,3% респондентів.

За даними опитування, єдиним державним відомством, до якого позитивно ставиться істотна частина українців, є АМКУ, очолюваний Юрієм Терентьєвим. Роботу АМКУ і його керівника підтримують 56,7% респондентів, 12% ставляться скептично і для 31,3% було складно оцінювати діяльність антимонопольників.

На думку директора Центру "Всеукраїнський соціологічний союз" Сергія Кузьменка, високі рейтинги підтримки АМКУ "на тлі практично повного негативу на адресу уряду не випадкові".

"З моменту формування уряду Гройсмана, керівник АМКУ Терентьєв залишився єдиним технократом, який веде реальну боротьбу в захист економіки держави, жорстко припиняючи спроби олігархічних груп розширити свої монополії за рахунок розорення стратегічних галузей народного господарства. Він є автором закону, прийнятого в грудні 2015 року, про публічні державні закупівлі, згідно з яким АМКУ контролює всі тендери через єдину електронну систему. Разом з тим, Терентьєв підтримав законодавчі ініціативи, спрямовані на демократизацію діяльності АМКУ. Зокрема, законопроекти передбачають, що підприємці отримають можливість оскаржувати штрафні санкції антимонопольників в суді. Всі ці дії викликали очікувану позитивну реакцію в суспільстві", - каже Кузьменко.

Соціологічне дослідження проводилося в період з 1 по 31 липня 2016 року. Опитано 5000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком анексованого Росією Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Похибка коливається в межах 0,5-0,7%.