ua en ru

Український омбудсмен просить в колеги з РФ розслідувати неприродну смерть 4 українців у СІЗО Криму

Український омбудсмен просить в колеги з РФ розслідувати неприродну смерть 4 українців у СІЗО Криму Фото: Людмила Денісова (yatsenyuk.org.ua)

Двоє із загиблих є кримськими татарами

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена Росії Тетяни Москалькової з проханням перевірити та розслідувати, у разі підтвердження, інформацію про неприродну смерть щонайменше чотирьох осіб у СІЗО Сімферополя. Відповідна заява опублікована на сайті українського омбудсмена.

Як зазначено у документі, інформацію про смерть українців на території анексованого Росією Криму передала Кримська правозахисна група.

"Йдеться про те, що у квітні поточного року у СІЗО м. Сімферополя, яке контролюється окупаційною владою РФ, померло неприродною смертю щонайменше четверо осіб, з них двоє - кримські татари", - зазначається у зверненні Денісової.

Український омбудсмен просить в колеги з РФ розслідувати неприродну смерть 4 українців у СІЗО Криму

За інформацією правозахисників, 6 квітня виявлено повішеними Сервера Білялова, 69 років, та Олега Гончарова, 46 років.

Через тиждень, 12 квітня 2018 року, у штрафному ізоляторі знайшли мертвим (також повішеним) 23-річного Дмитра Шиповника.

У камері № 8 наступного дня, 13 квітня, з перерізаним горлом знайдено 39-річного Іслама Іскерова, який був доставлений в СІЗО Сімферополя із Джанкоя.

"У зв’язку з цим, звертаюся до Вас з проханням перевірити вищевикладену інформацію і у разі її підтвердження, провести розслідування стосовно цих трагічних фактів та поінформувати мене про результати розгляду даного звернення", - наголошує у своєму листі Денісова.

Нагадаємо, як повідомив РБК-Україна заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, нині на території Російської Федерації і окупованого Криму незаконно утримуються 64 українських політв'язня.