ua en ru

Українським фермерам потрібно спільно шукати ринки збуту, - "Заступ"

Фермери-одноосібники, які виробляють більше половини всієї сільгосппродукції в Україні, залишаються без уваги держави, що може призвести до повної деградації даного сектора ринку. Про це заявив заступник лідера партії "Заступ" Геннадій Новіков.

За його словами, найважливішою проблемою всіх фермерів-одноосібників є те, що вони знаходяться поза економічним законом: їм не нараховується трудовий стаж.

"Так не повинно бути, вони повинні заробляти на пенсію і бути впевненими в завтрашньому дні. Надання в законодавчому порядку всім селянським господарствам статусу індивідуальних або сімейних фермерських господарств - один з пріоритетів партії "Заступ", - зазначив Новіков.

За його словами, байдужість з боку держави до фермерів-одноосібників призвело до того, що даний сегмент сільгоспвиробництва взагалі не розвивається.

"Люди вирощують картоплю, доять корів на рівні технологій 20-30-річної давності. І цій категорії людей треба допомогти. Не потрібно надавати дотації. Їх треба забезпечити зрозумілим механізмом реалізації їх праці. І тоді все встане на свої місця", - підкреслив заступник лідера партії "Заступ".

Він також додав, що малі фермерські господарства в експорті своєї продукції цілком можуть скласти конкуренцію великим агрохолдингам.

"У нас чомусь вважають, що експортувати продукцію можуть тільки великі агрохолдинги. Це не так. В Європі розмір господарств досягає 15-30 гектарів. У чому їх секрет? Тамтешні аграрії згуртувалися, і держава їм допомогло побудувати логістику", - додав Геннадій Новіков.
Заступник лідера партії "Заступ" зазначив, що об'єднання селян у кооперативи може стати тим локомотивом, який вивезе їх продукцію на прилавки ЄС. Однак, для цього, на переконання Новікова, сільгоспвиробникам потрібно забути про принцип "моя хата з краю".